Sla navigatie over

Kunst aan de Maas onthult nieuw kunstwerk van Michèle Matyn in Dilsen-Stokkem

Kunst aan de Maas presenteert een nieuw kunstwerk van de Belgische kunstenares Michèle Matyn. De installatie ‘Vulva Island’ werd speciaal ontwikkeld voor Bichterweerd, het vogelrijke natuurgebied aan de Maas in Dilsen-Stokkem. Het werk is vanaf 29 februari te bewonderen vanop de veerstoep aan de Kempenstraat.

Onbewoond eiland?

Michèle Matyn laat zich inspireren door één van de eilandjes in de grindplas. Deze plek heeft een mysterieuze aantrekkingskracht: het eiland is onbereikbaar en lijkt van een afstand ongerept. Het doet denken aan een onbewoond eiland, maar woont hier echt niemand?

Vogelman

Bichterweerd is een ware kraamkamer voor de natuur, en zelfs uitgeroepen tot ‘international birdarea’. Natuurpunt beheert dit natuurgebied in functie van heel wat soorten, waaronder de grauwe gors, oeverzwaluw en geelgors. Matyn ontwikkelde een performance rond de figuur van de vogelman, een mythisch wezen dat half mens en half vogel is. Hij beweegt zich tussen het vasteland en het eilandje, en lijkt nog het meest op een vogelbekdier. Hoewel de vogelman zich zelden laat zien, vind je zijn sporen overal rondom het eiland. Michèle Matyn ontwierp vier verrekijkers waarmee je - net als de vogelaars in Bichterweerd - de omgeving kan afspeuren. De verrekijkers staan opgesteld langs de Kempenstraat.

Vruchtbaarheid en overvloed

Wie naar het eiland loert, ziet zes bijzondere figuren. Het zijn sculpturen die de vruchtbaarheid en overvloed op het broedeiland symboliseren. De ei-achtige vorm en groene en rode kleuren doen denken aan een flinke watermeloen. Dat is misschien een verrassende associatie, maar in de kunstgeschiedenis komt de watermeloen vaak voor als een vruchtbaarheidssymbool, van het oude Egypte tot in de Vlaamse schilderkunst. Dit heeft te maken met dat de meloen heel snel groeit en het sappige rode vruchtvlees bomvol water zit. Woestijnreizigers nemen ze zelfs mee als waterfles. Matyns sculpturen gaan dus ook over water als bron van leven.

Over de kunstenaar

Michèle Matyn (°1978) trekt met haar camera’s de natuur in. Ze sprokkelt er beelden en verhalen die ze vervolgens omzet in sculpturen, installaties, en performances. Haar gevoeligheid voor de natuur wordt gevoed door een grote interesse in eeuwenoude volksverhalen en gewoonten, antropologische mythen en sagen, en andere vertellingen over de grenzen tussen mensen, dieren en demonen. Matyns werk werd al op vele plekken getoond, onder andere in solotentoonstellingen in het M HKA en het Van Abbemuseum. Haar installatie “The Water Knows, Study for Pulcinella” was onlangs te zien in Z33.

Ook voor Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken en titelvoerend burgemeester van Dilsen-Stokkem, is dit project erg belangrijk. ”Recent werd dit prachtige gebied RivierPark Maasvallei door Vlaanderen erkend als Landschapspark. Dit geeft een extra boost op vlak van onder meer natuur, erfgoed, landbouw, recreatie en toerisme. Kunst aan de Maas voegt hier nog een artistieke dimensie aan toe. Het laat ons door een artistieke bril ontdekken hoe dit landschap is gevormd door menselijke én natuurlijke krachten. Zo doet het ons ook stilstaan bij het feit dat we hier dankzij de Gemeenschappelijke Maas, een voorbeeldproject rond rivierverruiming, op vele vlakken het verschil hebben kunnen maken. Samen met de Vlaamse Waterweg, die ook een partner is binnen Kunst aan de Maas, ben ik dan ook vastberaden om met ‘Weerbaar Waterland’ verder werk te maken van waterbeheersing- en bescherming. Want als water niet de ruimte krijgt die het nodig heeft, dan maakt het die ruimte zelf.”

Praktische info

Het kunstwerk is vanaf 29 februari tot en met 30 september te zien en is bovendien het laatste tijdelijke werk van Kunst aan de Maas, dat zich in 2024 opmaakt voor een aantal blijvende werken. Vulva Island is opgesteld aan de Kempenstraat in Dilsen-Stokkem, nabij de veerstoep en ‘t Veerke naar Grevenbicht. Met de fiets of te voet is dit werk vlot bereikbaar vanuit de parkings aan de kerk van Elen of De Wissen in Stokkem.

De Vogelman geeft een performance op zaterdag 9 maart, doorlopend tussen 15u en 17u, in bijzijn van Michèle Matyn. Om 15u en 16u zijn er begeleide wandelingen voorzien. Tijdens deze reis van ongeveer 4 km door kunst en landschap, kan je het werk bewonderen van Michèle Matyn, maar ook een blik werpen op de bijzondere natuur in het gebied. Onderweg krijg je uitleg van een Maasverkenner en van de kunstenares zelf.

Meer informatie over Kunst aan de Maas: www.kunstaandemaas.be

Parkeren:

  • Vlaanderen: Instapplaats 'De Wissen', P10 Maasvallei, Stokkem
  • Nederland: Instapplaats Burgemeester Kotenplein, Grevenbicht

    De oranje en rode wandellus van wandelgebied Stokkem passeren vlak bij het kunstwerk.

Fietsroutenetwerk: het kunstwerk ligt in de buurt van knooppunt TP, 46 en knooppunt 49. Nederlanders fietsen naar knooppunt 19 en nemen daar het veer naar Vlaanderen (het veer vaart vanaf april in het weekend, en vanaf mei elke dag van 10u tot 18u).

Met dank aan: Natuurpunt Beheer, Natuurpunt Maasland-Noord, Steengoed, Agentschap voor Natuur en Bos, De Vlaamse Waterweg en de stad Dilsen-Stokkem

Kunst aan de Maas is een initiatief van Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur (Hasselt) en Regionaal Landschap Kempen & Maasland.

Het project krijgt de financiële steun van Vlaanderen, m.n. Toerisme Vlaanderen en Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI), De Vlaamse Waterweg en vijf 5 Maaslandse gemeenten (Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken). Het project komt tot stand in samenwerking met tal van actoren die actief zijn in het RivierPark Maasvallei.

© Kunst aan de Maas

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder